14.03.2006 г.

Клуни да играе Тери Джоунс? Да, да...

За онези, които не знаят, "Монти Пайтън" е група от шестима комици. Един от тях гостува на тазгодишния София филм фест. Английският актьор Тери Джоунс не идва за пръв път в България. Той дойде и на феста през 2000 г., когато заедно с Теди Москов представи шоуто "Улицата".

В последния ден от гостуването на Тери Джоунс успях да взема наистина кратко интервю от него. Комикът имаше пет свободни минути. Бях си подготвил много въпроси, но успях да задам само един от тях - "Какво става с филма за "Монти Пайтън", който продуцентът Дейвид Ерик Бренър подготвя от 2004 г.? И дали е любопитен кой актьор ще го изиграе?"

"Нищо не знам. Чел съм биографичната книга, по която ще бъде заснет филмът. Надявам се Джордж Клуни да играе ролята на Тери Джоунс", отговори комикът в характерния си стил. Фотографката Деница беше по-бърза и успя да направи няколко наистина добри кадъра.

Етикети: , , ,

8.03.2006 г.

Компромисен вариант

Благой Д. Иванов, един от авторите в този блог. Специално посветен в темата "хорър". Тук е на снимачната площадка на "Zombies". Мястото на снимки се пази в тайна. До премиерата на филма.

Първоначално Боби искал да участва като зомби в масовката, но след като му отказали, се съгласил на компромисния вариант - да удря клапата...

Update: Сайтът www.horrorchannel.com публикува и останалите снимки от снимачната площадка на "Zombies". По-голяма част от тях са правени от Боби.

Етикети: , ,

5.03.2006 г.

Откриват обновеното кино „Одеон”

На 7 март, в 19.30 ч. ще започне първата прожекция в обновеното кино „Одеон”. Благодарение на средствата, събрани от лични дарения по време на кампанията, инициирана от София Филм Фест(СФФ) и Българската национална филмотека, единственото филмотечно кино в България вече ще работи с техника, отговаряща на повечето от съвременните стандарти.

На официалното откриване ще бъдат представени работни откъси от новия документален филм на Теди Москов „Преводачката на черно бели филми”. Главната героиня на филма – Нели Червенушева, позната на киноманите с майсторските си преводи от италиански език на филми във филмотечното кино, ще присъства в две роли. Тя ще направи и симултанен превод на една от емблемите на кино „Одеон” - „Приятели мои” на Марио Моничели.

„Одеон” отново ще се превърне в специален фестивален център – с уникална програма в рамките на 10-ия СФФ (9-23 март). Киното временно ще изневери на класиката, за да покаже и най-новите хитове от световния екран. По време на фестивала ще стартира отново тригодишният киноуниверситет „История и естетика на световното кино”, който всеки вторник ще събира желаещите да научат повече за седмото изкуство. Самият сър Алън Паркър ще пререже лентата на киноуниверситета на 18 март с българската премиера на култовия си филм „The Commitments".

Етикети: , ,

1.03.2006 г.

Кое е това момиче?

"Кулишева!", изкрясква доц. Иван Денев(Тодор Колев) .

"Аз!...", измърморва Кулишева(Надя Тодорова), която е закъсняла за научния съвет. После виновно добавя."Пуснаха чушки, до обяд щяха да свършат..."

Вероятно няма зрител, който да не помни сцената между Тодор Колев и Надя Тодорова от филма "Двойникът". Актрисата, изиграла десетки емблематични роли на чистачки, санитарки и готвачки, прави своеобразния си дебют на 8-годишна възраст. През Коледата на далечната 1933 г., която прекарва в София. Традициите по онова време повеляват около елхата да се играе балет. Бъдещата Кулишева танцува с пачка от сгъната на хармоника хартия. Фотограф от популярното списание "Илюстрована седмица" щраква момиченцето. Надя Тодорова и до днес пази овехтял екземпляр от списанието.

Артистичната жилка в Надя Тодорова тръгва от баща й. През 20-те години той работи в прочутото столично кино "Одеон" като представител на филмовото сдружение "ФАНАМЕТ". Поканен е от асеновградчани да открие първото кино в Станимака. Залюбва местна мома и остава в града. Прехранва се с въртене на неми филми. Надя Тодорова и до днес помни безмълвния актьор Хари Пил и датските комици Крачун и Малчо. По-късно, на свой ред играе без думи.

Снимката от "Илюстрована седмица" се публикува за пръв път след отпечатването и през 1933 г.

Етикети: , ,

Technorati profile

Powered by Blogger

Creative Commons License