8.12.2008 г.

IN MEMORIAM: Forrest J Ackerman

Forrest J Ackerman, известен още като "Mr. Science Fiction", почина на 4 декември, в дома си в Лос Анжелис, на 92-годишна възраст .

Форест Акерман, който измисля думата "sci-fi" през 1954 г., е може би най-големият фен на научната фантастика и колекционер на всичко, свързано с нея. Къщата му, наричана от феновете "Ackermansion", съдържа повече от 300 хил. плаката, книги , маски, костюми и части от декори и е обявена за един от 10-те най-забележителни частни музеи в света от института "Смитсониън". В нея могат да бъдат видени такива реликви като куклата на Кинг Конг от първата екранизация от 1933 г. и пръстена и пелерината, които Бела Лугоши носи в "Дракула"(1931).

Акерман е създател и главен редактор на култовото списание "Famous monsters of filmland" (което списва с псевдонима Dr. Acula), вдъхновило Стивън Кинг, Джордж Лукас, Тим Бъртън, Джо Данте и Стивън Спилбърг да станат това, което са. През годините Акерман е литературен агент на повече от 200 автори, сред които Хауърд Лъвкрафт, Л. Рон Хабърт, Айзък Азимов, Рей Бредбъри и Ед Ууд. Uncle Forry, както е познат сред феновете си Акерман, е носител на първата награда за научна фантастика "Хюго", приятел с легенди като Бела Лугоши, Борис Карлоф, Винсент Прайс и Фриц Ланг и може би най-големият експерт по филма "Метрополис".

Повече за Форест Акерман тук, тук, тук и тук.
Technorati profile

Powered by Blogger

Creative Commons License